top of page
Vaaka.png

TOISENLAISIA TODELLISUUKSIA

Festival Norpas pidetään täydessä laajuudessa ja kansainvälisenä Taalintehtaan saaristokylällä 4.–8.8.2021. Festivaalin ohjelmisto on paisunut vuoden tauon aikana jopa laajemmaksi kuin edellisvuosina, ja suuri osa siirretään koronarajoitusten vuoksi kokonaan ulkotiloihin. Norpas suuntaa kohti toisenlaisia todellisuuksia, jossa runsaan, monipuolisen ja kansainvälisen taidetarjonnan siivittämänä voi syventyä vaikkapa ruisleivän leipomiseen, soiden ennallistamiseen tai loitsurunoihin saunan lauteilla.

Norpas jatkaa yhteistyötä venäläisten ja espanjalaisten taiteilijajärjestöjen kanssa, minkä lisäksi uutena ulkomaalaisvaikutteisena kokonaisuutena nähdään Berliinin suomalaismuusikot -sarja. Saksasta saapuu Kemiönsaarelle Die Angel, jonka muodostavat Pan Sonicista tunnettu Ilpo Väisänen ja Schneider TM:n kitaristi Dirk Dresselhaus. Niin ikään Berliinissä musiikkia luovat Islaja ja Jimi Tenor kuuluvat kokonaisuuteen. Kokonaan paikallisia vaikutteita tuo myös saksalainen polyrytminen progebändi 13 Year Cicada.

Vuoden yksi pääesiintyjistä on Ismo Alanko. Ismo Alanko Yksin nähdään Norpaksen isolla lavalla perjantai-iltana. Vuoden uusi avaus on Utopia-klubi, jonka ohjelmiston ovat suunnitelleet 2000-luvulla syntyneet taiteilijat: mm. Ibelle ja Nelma U:lle kappaleita säveltänyt kemiöläismuusikko Ilmari Turunen ja helsinkiläinen sanoittaja ja runoilija Lassi Laakso.

Suurimmasta osasta kesän festivaaleista poiketen Norpaksen ohjelma on tänäkin vuonna hyvin kansainvälinen – noin puolet taiteilijoista tulee ulkomailta: Espanjasta, Venäjältä, Saksasta, Ranskasta ja Iranista. Näistä kannattaa pistää merkille venäläinen tanssiryhmä Zemli ja valko-venäläinen hanuristi Yegor Zabelov, jota usein verrataan Kimmo Pohjoseen, tai iranilaiskitaristi Hassan K, jota on verratty myös jo Norpaksessa vierailleeseen Mdou Moctariin.

 

Tapahtuma alkaa tänä vuonna jo keskiviikkona 4. elokuuta näyttelyin ja työpajoin. Näyttelyissä on esillä Pentti Sammallahden valloittavia eläinaiheisia valokuvia, Kristoffer Albrechtin käsityönä toteutettuja kuvateoksia sekä sarjakuvataiteilija Sanna Hukkasen metsäaiheisia kuvituksia. Ennen viikonloppua käynnistyvät myös taiteilija Jenni Tieahon pajuveistostyöpaja sekä liikeimprovisaatiotyöpaja pietarilaisen tanssikoreografi Vitaly Kimin ja tanssija Anna Nikolaevan ohjauksessa. 

 

Tapahtuma päättyy luonnon helmaan. Saaristomerelle suuntautuvalla purjehduksella Panu Kunttu ja Sanna-Mari Kunttu kertovat melontaretkestään, joka oli toisinto kalastaja-kirjailija Pentti Linkolan vuoden 1974 tutkimusretkestä. Senatsbergetillä henkistä tilaa virittävät kitaristi Teuvo Taimiojan ja tanssija Sofia Keto-Tokoin yhteisesitys sekä jousitrio. Perinteisen piknikin jälkeen festivaali huipentuu espanjalaisen taikurimestari Pere Rafartin ja festivaalimuusikoista koostuvan todellisuusorkesterin yhteisesitykseen. 

Lue lisää artisteista ja katso koko aikataulu.


“Jos tanssi on kielletty, se ei ole minun vallankumoukseni.” –Emma Goldman

Norpas2021.jpg
bottom of page