top of page

TEEMU LEHMUSRUUSU JA HEIKKI SUSILUOMA

PERJANTAI 6.8.

14:00–15:00 Verstas, ilmainen

Teemu Lehmusruusu: Tummuneva

Heikki Susiluoma: Hiilipörssi

 

Teemu Lehmusruusu (s. 1981) on Helsingissä ja Kemiönsaarelle työskentelevä taiteilija, jonka teoksissa yhdistyy niin media- ja biotaiteen kuin maa- ja ympäristötaiteenkin piirteitä. Tummuneva on Lehmusruusun vuonna 2021 Festival Norpaksessa julkaistava verkkoteos, dynaaminen verkkosivu, joka sukeltaa suon aineen kiertoon tutkimuspohjaisella, mutta fantastisella otteella. Teos pyrkii tekemään inhimillisesti koettavaksi animoinnin, musiikin ja runouden keinoin meille vaivalloisesti jäsentyvää maan sisällä olemista, turpeeksi ja kivihiileksi tulemista – ja hengittämämme ilmakehän muodostumista. 

 

Tummuneva-teoksessa 3D-animoinnit on toteuttanut Vilja Achté, musiikin Roberto Fusco & Andrea Mancianti, tekstit ovat katkelmia Pauliina Haasjoen runokokoelmista ja hän myös lukee runot teoksessa. Web-suunnittelusta vastaa Timo Myllymäki. Asiantuntijoina teoksen taustatutkimuksessa ovat toimineet muun muassa Heikki Susiluoma, Olli Turunen, Harri Vasander ja Sakari Rehell. Teosta ovat tukeneet Koneen Säätiö ja Taiteen edistämiskeskus. Se on toteutettu yhteistyössä Hiilipörssin ja Suomen luonnonsuojeluliiton soiden ennallistamisohjelman kanssa. 

Heikki Susiluoma kertoo perustamansa Hiilipörssin ideasta ja toimintatavasta.

Hiilipörssi on soiden ennallistukseen keskittynyt hiilijalanjäljen kompensaatiopalvelu, jonka suokompensaatio sisältää myös vahvat luonnon monimuotoisuutta kasvattavat ja vesistöjen tilaa parantavat elementit. Metsäojitetun suon ennallistaminen eli turpeen lahoamisen pysäyttäminen on eräs vaikuttavimmista pitkän aikavälin ilmastotoimista. Ennallistuksella pysäytetään hiilidioksidivuoto, joka on Suomen viideltä miljoonalta ojitushehtaarilta vuositasolla noin 10 miljoonaa tonnia, eli koko Suomen liikenteen päästöjä vastaava määrä. 

 

Hiilipörssi syntyi Suomen luonnonsuojeluliitossa yksityisille ihmisille suunnattuna palveluna keväällä 2018. Hyvin suosittu (noin 3 500 sijoittajaa ja reilu miljoona euroa) palvelu jakaantui syksyllä 2020 niin, että yksityisten lahjoitustoimintana soiden ennallistaminen jatkuu Suomen luonnonsuojeluliitossa, ja yritysten kompensaatiopalvelu toimii Hiilipörssi Oy:ssä. Koneen säätiöltä startin saaneessa palvelussa rahoitettiin myös ympäristötaidetta ja tavoitteena on löytää taiteen tukemisen muotoja jatkossakin. 

bottom of page