top of page

NORPAS 

PENTTI SAMMALLAHTI

KESKIVIIKKO – SUNNUNTAI 4.–8.8.

Ke, to, la 11:00–18:00, pe, su 11:00-16:00 

Masuunigalleria, ilmainen

Pentti Sammallahti: Eläimiä-valokuvanäyttely

Taiteilija on tavattavissa perjantaina 11:00–13:00.

Masuunigalleriassa nähdään kokoelma Pentti Sammallahden valokuvia eläimistä. Sammallahden pienikokoiset sävykkäät kuvat ovat täynnään vertaansa vailla olevaa lämmintä huumoria ja myötäelämistä. 

Pentti Sammallahti on valokuvauksen Charlie Chaplin, kyynisyydestä ja ylimielisyydestä riisuttu elämän koreilemattomuuden oivaltava tulkitsija, jonka taiteen hellä karheus koskettaa syvästi, mutta joka myös aika-ajoin tipauttaa jalustaltaan patsaina pönöttävien tärkeyden. Valokuvaajan elämän virrasta pomimat kuvat elävätkin aivan omaa elämäänsä. “Ei valokuvia oteta, ne saadaan”, Sammallahti kuvaa asennettaan valokuvaamiseen. Kuvien päähenkilöitä ovat usein ihmisten ohella koirat ja linnut, mutta olipa näyttämönä Siperian tundra, kadunkulma Intiassa tai ranskalainen pikkukaupunki, maailma on sama.

 

Elämäntyönsä valokuvataiteilijana 1960-luvulla aloittanut Sammallahti opetti pitkään Taideteollisessa korkeakoulussa ja myötävaikutti valokuvaajien uudenlaisen taitelijaidentiteetin syntymiseen. Persoonallaan ja intohimoisella asenteellaan työhönsä Sammallahti on viitoittanut kokonaisen valokuvaajasukupolven tietä taiteen kentällä.

Kuvat: Kristoffer Albrecht

Pena, Tbilisi, 2014.jpg
Pena, 2003.jpg
bottom of page