top of page

AREENAT

Monitaidefestivaali Norpas järjestetään Taalintehtaalla, jossa sekä palvelut että tapahtumat sijaitsevat kaikki alle kilometrin säteellä toisistaan.

Taalintehdas on 1686 perustettu ruukkikylä Saaristomeren rannalla Kemiönsaaren kunnassa. Taalintehtaan vuosisatojen mittainen työläishistoria näkyy edelleen upeasti ruukkikylän historiallisissa rakennuksissa, kerroksellisuudessa sekä luonnossa. Norpas on ottanut Taalintehtaan ruukkimiljöön sekä luonnon festivaalin areenoiksi ja Norpaksessa pääset nauttimaan tunnelmallisista konserteista mielenkiintoisessa ympäristössä.

Info ja liput

Tullimäentie 3

Lipunmyynti: koju pihalla Verstaan ja Valimon välissä

Info: sisällä Valimossa

Festivaali-infosstasaat kaiken tarpeellisen tiedon ohjelmasta, työpajoista, majoituksesta ja Taalintehtaasta.

 

Lipunmyynti ja -lunastuspisteet sekä rannekkeenvaihtopisteet ovat samassa kopissa, toisessa luukussa.

Verstas (1853)

Tullimäentie 5

Verstas on ruukin vanha mekaaninen konepaja. Se on vanhan tehdasalueen viimeinen teollinen laitos, jossa toiminta lakkasi 1955. Nykyisin rakennus kuuluu Ruukinmuseolle ja siellä järjestetään Norpaksen lisäksi muita kulttuuri- sekä kylätapahtumia.

Verstaalla järjestetään tapahtuman iltakonsertit. Norpas-baari ja ruokakojut ovat avoinna iiltakonserttien ajan.

Valimo (1842)

Tullimäentie 3

Masuunin alueen vanhin säilynyt tehdasrakennus on valimo, jonka toiminta lopetettiin 1949 tulipalon jälkeen. Takkirautavalimo kuuluu nykyisin Ruukinmuseolle.

Valimossa on erilaisia tapahtumia Norpas -festivaalien aikana ja illalla Verstaan konserttien jälkeen jatkot. Valimossa Norpas-baari on auki päivisin ja yöllä jatkoilla. 

Masuuni (1850)

 Tullimäentie 3

Taalintehtaan ensimmäisen teollisuuslaitoksen masuuni rakennettiin 1686, jolloin ruukkitoiminta käynnistyi Taalintehtaalla. Nykyisen jäljellä olevan masuunin raunio oli aluperin rakennettu 1850 ja sen toiminta ajettiin alas 1928. Vanha masuunin raunio entisen ruukkialueen keskellä kunnostettiin 2000-luvulla. 

Masuunissa ja sen ympäristössä on monenlaisia tapahtumia festivaalien aikana.

Masuunigalleria

Tullimäentie 3

Masuuningalleria sijaitsee masuunirakennuksen ensimmäisessä kerroksessa ja se toimii festivaalin aikaan näyttelytilana.

 

Bio Pony

 Tallimäentie 4

Yksi Ramsayn rantamakasiineista, joka aikoinaan rakennettiin hevostalliksi, muutettiin jo 1960-luvulla elokuvateatteriksi. Teatteri sai luonnollisesti nimeksi Bio Pony ja se on palvellut taalintehtaalaisia uskollisesti siitä lähtien. Rakennuksessa on 140 paikkainen elokuvateatteri, joka toimii Norpaksen elokuva-areenana.

Bio Ponyssa pyöritetään Norpaksen esitysten lisäksi mm. ympärivuotista elokuvakerhoa.

Bläckhornet

Tullimäentie 5

Verstaan takana sijaitseva punamullattu mustepullon muotoinen rakennus toimii festivaaleilla työpajatilana.

 

Fjällstugan

Hertsbölentie 3 

Fjällstugan on rakennettu 1830-luvulla. Talo on saanut nimensä pitkien ulkoseiniensä harvinaisesta paanuverhoilusta. Taloa on myös kutsuttu Brackeniksi erään asukkaansa mukaan. Nykyisin se kuuluu Ruukinmuseolle.

Norpaksessa Fjällstuganissa järjestetään näyttelyitä ja työpajoja. 

Lähiluonto

Norpaksen festivaalialueen välittömässä läheisyydessä on hienoja luonnonpaikkoja ja luontopolkuja.Perinteisesti sunnuntain ohjelma on sijoittunut jonnekin lähialueen luontokohteista.

Gamla Bastun 

Slagitiilista tehty vanha työläisten sauna sijaitsee Masuunin patolammen rannalla. Rakennuksessa toimi Taalintehtaan viimeinen yleinen sauna vuoteen 1997 asti.

Sitä varten oli tehtaalla painettu jopa saunapoletteja. Nykyisin sauna on yksityisomistuksessa, mutta sen omistaja on myötämielinen Norpakselle ja sauna lämpiää jälleen festivaaliaikaan.

Eugenia

Satama

Purjelaiva Eugenia on rakennettu Bolaxissa Hiittisissä 1879 rakennetun saman nimisen jahdin mukaan. Alus upposi vuonna 1951 ja uusi rakennettiin talkoovoimin  vuosina 1097-2000. 

Norpaksessa Eugenialla järjestetään ohjelmallisia purjehduksia saaristomerelle. 

bottom of page