top of page

VENÄJÄ-YHTEISTYÖ 

Norpas ry on tehnyt Opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksella taide- ja kulttuurivaihtoa Suomen ja Venäjän välillä vuodesta 2017 lähtien. Tällä hetkellä yhdistyksellä on Venäjä-ohjelman rahoitusta vuoden 2022 loppuun saakka, mikäli Covid19 ei lykkää toimintaa.

Taiteenvaihdon hankeen päämääränä on taiteellisesti korkeatasoisten monitaiteellisesten esitysten liikkuvuus Suomen ja Venäjän välillä sekä näiden taideprojektien näkyvyyden kohentaminen.

Toimintaidean perustana on ajatus siitä, että projektiin osallistuvilla tahoilla on vahva tuntemus paikallisesta taidekentästä.

Tavoitteenamme on:

 • Parantaa Suomen ja Venäjän välisiä kulttuuriyhteistyön edellytyksiä luomalla verkosto, joka mahdollistaa kahdenvälisen kulttuurivaihdon.

 • Kehittää suoraa kanssakäymistä:

  • 1. konkreettisella taideprojektivaihdoilla

  • 2. taiteen kentän tuntemuksen ja tietotaidon jakamisella.

 • Lisätä käytännön yhteistyön ja ideavaihdon avulla Suomen ja Venäjän välistä kulttuurintuntemusta

 • Vahvistaa suomalaisen taiteen ja kulttuurin arvostusta Venäjällä taideprojektien viennin avulla, mutta ennen kaikkea edistämällä yhteistyötä suomalaisten ja venäläisten taiteenalan toimijoiden välillä.

 • Nostaa populäärikulttuurin suuresta massasta ajankohtaisia ilmiöitä sekä Suomesta että Venäjältä.

 • Toteuttaa hankkeen kautta vuosittain useita taiteilija-/esitysvaihtoa kumppanitapahtumien kanssa

 • Luoda toimiva verkosto, jolla on edellytykset Suomen ja Venäjän välisen taiteilijavaihdon ja kumppanuushankkeiden jatkamiseen.

Hankkeen toiminnasta vastaa toiminnanjohtaja ja taiteellisesta sisällöstä vastaa taiteellinen johtaja. Hankkeen koordinoinnista, kommunikoinnista ja käytännön asioista Venäjällä vastaa journalisti-ohjaaja Kerttu Matinpuro.

SUOMESTA VENÄJÄLLE

Fontankan talossa- näyttely Viipurissa

Anne Hämäläisen ja Sanni Sepon Norpas-festivaaleillakin esillä ollut näyttely runoilija Anna Ahmatovan elämästä oli esillä elokuussa 2019 Viipurin kirjastossa. Näyttely oli osa Suomen Pietarin instituutin järjestämää musiikki- ja runofestivaalia "Kohti Viipuria" ja sen tuottajana toimi Suomen Pietarin instituutti sekä Norpas ry.

Verkostoitumismatka

Norpaksen hallitus osallistui 16.-19.5.2019 järjestämälleen verkostoitumismatkalle Pietariin, jossa tutustuttiin kultturivaihdon mahdollisuuksiin. Matkalle osallistui 35 festivaali- ja tapahtumajärjestäjää yhteensä 26 eri tapahtumasta. Tapahtumia oli eri puolilta Suomea Sodankylästä Rääkkylään ja Kouvolasta Turkuun. Venäläisiä tapahtumia verkostoitumistapaamisessa oli yhteensä 14 kappaletta. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Suomen Pietarin instituutin kanssa, Suomi-talon tiloissa.

 

LauNaun konsertin Pietarissa 

Verkostoitumistapahtumna yhteydessä järjestettiin LauNaun konsertti  SKIF-festivaaleilla Pietarissa Aleksandrinski-teatterin uudella näyttämöllä 18.5. ja kävimme tutustumassa useisiin eri kulttuuri- ja tapahtumatiloihin.  

Kun Suomi Putos puusta-valokuvakonsertti Pietrissa 15.12.2018

Norpas vei ensimmäisen suomalaisen esityksen Pietariin 15.12.2018. Kyseessä oli Norpaksessa ensi-iltansa saanut Pekka Turusen ja Ismo Alangon valokuvakonsertti Kun Suomi putos puusta, jota säestämässä oli Alangon lisäksi myös Jussi Jaakonaho. Aleksandrinski-teatterin näyttämö oli täynnä ja erityiseksi esityksen teki myös se, että Ismo Alangon kappaleet tekstitettiin esityksessä venäjäksi. Esitystä tuki Suomen Pietarin instituutti.

 

Konsertin yhteydessä Norpas järjesti myös ensimmäisen yleisömatkan Pietariin. Bussi oli täynnä tunnelmaa ja valmiina kohtaamaan niin lähellä mutta samalla niin kaukana Suomesta olevan metropolin.

Talmud Beach ja Faarao Pirttikangas Viipuriissa 

Yhteistyökumppanimme Eksport -kollektiivi Viipurista järjesti kanssamme minifestivaalin, jossa soitti paikallisia nuoren polven esiintyjiä, venäläisiä ammattiesiintyjiä kuten Николай «БУРЫЙ ja DarkRiver sekä viimein suomalainen Faarao Pirttikangas ja Talmud Beach. Minifestivaali toi mukavasti mieleen Norpaksen tunnelman, jossa nuori polvi kohtaa vanhat tekijät populäärissä ympäristössä. Toki tällä kertaa esiintymisareena oli Kemiönsaaren ruukkien sijaan Viipurin vanhassa kaupungissa seisova jo aikaa nähnyt kansantalo.


Norpas ry:n valtuuskunta tutustui mm. Suomen Pietarin instituuttiin, Pietarin valokuvamuseoon, Fish Fabriqueen, Puskinskaja 10:en ja muihin tuleviin mahdollisiin esiintymispaikkoihin.

VENÄJÄLTÄ NORPAKSEEN

Black Sky White

Palkittu moskovalainen avantgarde-teatteriryhmä Black Sky White toi elektronisen musiikki- ja tanssishown “M means Magritte” sekä soolotanssiesityksen “Black Queen” Norpas festivaaleille 2018. 

Black Sky White on yksi Venäjän tämän hetken kiinnostavimmista avantgardistisista teatteriryhmistä. Ryhmä on palkittu muun muassa maailman suurimman teatterifestivaalin Edinburgh Festivalin pääkategoriassa kahdesti. 

 

Otava Yo

Slaavilaisia säveliä Norpas-festivaaleille toi kuusihenkinen pietarialaisyhtye Otava Yo, joka kutsuu kansanmusiikin innoittamaa rytmistä musiikkiaan "Russian beatiksi". Pääosassa ovat erilaiset kielisoittimet ja moniääninen laulu. Yhtyeen juuret juontavat Suomen kaduille, jossa muusikot kävivät 2000- luvun alkupuolella musisoimassa. Katusoittaminen osoittautui menestyksekkääksi ja yleisö alkoi pian kysellä levyäkin. Tätä nykyä Otava Yo kiertää tiuhaan tahtiin maailmaa ja Norpaksessa se riehaannutti yleisön riemukkaaseen tanssiin. 

Dimitry Markov:  #Draft #Russia

Norpas-festivaaleilla 2018 nähtiin koskettava kuvaesitys valokuvaajan ja sosiaalityöntekijän Dmitry Markovin kirjan #Draft #Russia materiaalista. Kirjaa oli myös  myynnissä tapahtuman aikana. Moskovan läheltä Puškinista kotoisin oleva Markov on kolunnut kännykkäkameransa kanssa Venäjän maakuntia, joissa ihmiselo kaikessa kirjavuudessaan näyttäytyy absurdina ja kohtalaisen karuna. Tilanteessa kuin tilanteessa hän näkee kuitenkin aina inhimillisen kohtaamisen mahdollisuuden ja näyttää raastavatkin tapahtumat avoimesti ja moralisoimatta. 

 

Anna Popova avasi Fontankan talossa -näyttelyn

Anne Hämäläisen ja Sanni Sepon näyttely “Fontankan talossa” vei itänaapuriimme ja johdatti venäläisen runoilijan Anna Ahmatovan (1889 -1966) vieraaksi neuvostoaikaan.

Näyttelyn avasi pietarilainen Anna Ahmatovalle omistetun museon johtaja Anna Popova avajaispuheellaan.

 

Venäjän uuden aallon pioneeri Vasili Shumov ja Tsentr

Moskovalainen Vasili Shumov (s. 1961) nousi lavalle Norpas festivaaleilla 2017 Tsentr-yhtyeensä kanssa. Shumov on paitsi muusikko myös kuvataiteilija, erityisen tunnettu myös videotaiteestaan, jota esitettiin tapahtuman yökinossa.

Venäjän uudenaallon isäksi, tai jo isoisäksikin tituleerattu Shumov aloitti uransa jo 1970-luvulla.

Kuva: BlackSkyWhite

bottom of page